+36 1 294 7328, +36 20 804 2936, +36 30 920 3787 info@budapest-szonyegtisztitas.hu

Szőnyegek kézi szegése és rojtozása

Szőnyegek esztétikai helyreállítása

Szőnyegeink a gyakori igénybevételtől nem csak koszolódnak, de el is használódnak, mely leginkább a széleken vehető észre. A sok porszívózás, egy unatkozó házikedvenc vagy akár egy rosszul elmozdított bútor is kikezdheti a szőnyeg széleit, így azok elkezdenek szétbomlani. Azonban a helyett, hogy kidobná a szőnyeget, és sok pénzért újat venne, a szőnyeg újra szegése vagy rojtozása még megmentheti a helyzetet. Szakembereink által biztosított szolgáltatásaink az elkopott szegésű szőnyegeket, valamint a leszakadt, elkopott rojtokat újra széppé és szinte teljesen újjá varázsolja, így szőnyegét még hosszú évekig használhatja.

Szegési lehetőségek

A szőnyegszegésnek többféle módja létezik, amelyeket a szőnyeg típusa és az igények alapján lehet kiválasztani. A leggyakoribb szegési módok a következők

 • Gépi szegés

Ez a leggyakrabban alkalmazott szegési mód, amelyhez speciális gépeket használnak. A gépi szegés gyors és pontos, és minden típusú szőnyeghez alkalmazható.

 • Kézi szegés

Ez a szegési mód kevésbé gyakori, de bizonyos esetekben előnyösebb lehet a gépi szegésnél. Például a kézi szegés akkor alkalmazható, ha a szőnyeg nagyon vékony vagy ha a szőnyeg anyagából adódóan a gépi szegés nem lenne megfelelő.

Szőnyegek kézi szegése

A kézi szövésű perzsa és gyapjú szőnyegek egyik legfontosabb része a szegés. Ez az a rész, amely a szőnyeg szélét összefogja, és megóvja a sérülésektől. A szegés kézi munkával és a szőnyeg többi részével megegyező anyagból, színből és mintázatból készül.

Hogyan csináljuk?

A szegést kézi munkával csináljuk egy speciális szőnyegszegővel. A szegő egy hosszú, hegyes tűből és egy fából készült fogantyúból áll. A tűt a szőnyeg szélének alávezetjük, és a fogantyúval a szőnyeg alá húzzuk. A tűt azután a szőnyeg felületén keresztül visszavezetjük, és a szőnyegszálak közé szúrva rögzítjük a szegést. A szegést a szőnyeg szélének mentén, egyenletesen elosztva készítjük. A szegések távolsága a szőnyeg csomózásától függően változik. A szegőanyag általában ugyanolyan anyagból készül, mint a szőnyeg, de előfordulhat más anyagból is, például selyemből.

Milyen anyaggal csináljuk?

A kézi szegéseket általában a szőnyegben használt anyaggal készítjük. Azaz, ha a szőnyeg gyapjúból készült, akkor a szegés is gyapjúszálból készül. Azonban más anyagokat is használhatunk a szegéshez, például selymet, pamutot vagy műanyagot.

Mitől mehet tönkre a szegés?

A kézi szegés a következőktől mehet tönkre

 • A szőnyeg használata 

A szőnyeg mindennapi használata során a szegés kikophat és sérülhet.

 • A szőnyeg tisztítása

A szőnyeg helytelen tisztítása is károsíthatja a szegést.

 • A szőnyeg tárolás

A szőnyeg nem megfelelő tárolása is okozhat károkat a szegésben.

A tönkrement szegést általában kézi munkával lehet javítani. A javítás során a sérült szegést eltávolítjuk, és új szegést készítünk a helyére. A javítás során a lehető legközelebb kell megpróbálni kiválasztani a régi szegéshez képest a színt és az anyagot. A szegés javítása fontos, mert meghosszabbítja a szőnyeg élettartamát. Ha a szegés tönkrement, érdemes minél hamarabb javítani, hogy a szőnyeg ne károsodjon tovább.

Szőnyegek kézi rojtozása

A perzsa és gyapjú szőnyegek rojtja a szőnyeg egyik legszebb és legkarakteresebb eleme. A rojt hossza, vastagsága és színe nemcsak a szőnyeg stílusát és értékét tükrözi, hanem fontos szerepet játszik a szőnyeg tartósságában is. A rojtozás ugyanis segít megvédeni a szőnyeg széleit a kopástól és a sérülésektől. Azonban a rojt sérülékeny, könnyen megtörhet, kihullhat vagy elszakadhat, ami a szőnyeg értékét és esztétikai értékét is csökkentheti, ezért szükség lehet a javítására.

Hogyan csináljuk?

A kézi szövésű rojt javítása során a legfontosabb, hogy a javítás láthatatlan legyen. A rojtozás javítása során a sérült rojtokat eltávolítjuk, majd újakat készítünk. A rojtozás során a szőnyeg szélén lévő szálakat egyenként felszedjük és felcsavarjuk. A fonáshoz általában a szőnyegből származó szálakat használjuk, de szükség esetén más anyaggal is helyettesíthetjük. A fonás után a szálakat összefogjuk. A rojt hosszát és vastagságát a szőnyeg stílusa és mérete határozza meg. A perzsa szőnyegek rojtja általában rövidebb és vékonyabb, mint a gyapjú szőnyegeké.

Amire kiemelten figyelünk

 • A rojtozás során a szálakat úgy kell felszednünk, hogy azok egyforma hosszúak és vastagok legyenek. Ez azért fontos, hogy a rojt egyenletes és esztétikus legyen.
 • A szálakat úgy kell felcsavarnunk, hogy azok szorosan egymáshoz simuljanak. Ez azért fontos, hogy a rojt erős és tartós legyen.
 • A szálakat úgy kell elvágnunk, hogy azok egyforma hosszúak legyenek. Ez azért fontos, hogy a rojt egyenletes és esztétikus legyen.

Mitől mehet tönkre a rojt?

A szőnyeg rojtja a következőktől mehet tönkre

 • Kopás

A rojtozás a szőnyeg szélén helyezkedik el, ezért a legnagyobb igénybevételnek van kitéve.

 • Használat

A rojt megsérülhet, ha a szőnyegen állványokat vagy bútorokat helyeznek el.

 • Tisztítás

A rojt megsérülhet a szőnyeg tisztítása során, ha a szőnyeget tisztító szakember nem megfelelően végzi a munkáját.

A perzsa és gyapjú szőnyegek rojtja fontos esztétikai eleme ezeknek a szőnyegeknek. A rojt sérülése tönkre teheti a szőnyeg megjelenését. A rojt cseréje a szőnyeg szálaiból a legjobb megoldás a szőnyeg eredeti megjelenésének megőrzésére. A rojt cseréje szakértelmet igénylő munka, ezért érdemes szakemberhez fordulni.

Gépi szegés

A szőnyegek gépi szegése egy olyan folyamat, amelynek során a szőnyeg szélét egy erős, tartós anyaggal, általában szegő fonallal rögzítik. A szegés célja, hogy megvédje a szőnyeg szélét a kopástól, a szakadástól és a sérülésektől.

Hogyan csináljuk?

A gépi szőnyegek szegését általában speciális gépekkel végezzük. A gép egy tűt használ, amely a szegő fonalat a szőnyegbe tűzi. A tű mozgása szabályozható, így a szegés sűrűsége és a szegő fonal illeszkedése a szőnyeghez is beállítható.

A szőnyeg szegési folyamata a következő lépésekből áll

 • Tisztítás 

A szőnyeget a szegése előtt a szőnyegtisztító szakembereink megtisztítják eltávolítják a szennyeződéseket, a port és a hajszálakat. Ez higiéniai szempontból nagyon fontos és azért is, mert a szennyeződések és a por akadályozhatják a szegő fonal befűzését.

 • Méretre vágás

A szőnyegtisztító szakembereink a szőnyeget az Ön elképzelései alapján méretre vágják. Ez azért fontos, hogy a szegély pontosan illeszkedjen a szőnyeghez.

 • Szegés

A szegési folyamat során a szőnyegtisztító szakembereink egy speciális géppel a szegő fonalat a szőnyegbe tűzik. A szegési művelet során fontos, hogy a tűt megfelelő mélységbe tűzzük a szőnyegbe. Ha túl mélyre tűzzük, a tű károsíthatja a szőnyeget. Ha túl sekélyre tűzzük, a szegély nem lesz elég erős.

 • A szegő fonal lezárása

A szegő fonal végét általában egy csomóval vagy egy más típusú rögzítéssel zárjuk le. Ez megakadályozza, hogy a szegő fonal kiszakadjon.

 • Tisztítás

A szegési folyamat végén a szőnyegtisztító szakemberink eltávolítják a felesleges szegő fonalat.

Mikor érdemes megcsináltatni?

A gépi szőnyegek szegését érdemes megcsináltatni, ha a szőnyeg szélének állapota nem megfelelő. A szegés elengedhetetlen, ha a szőnyeg széle

 • kopott,
 • szakadt,
 • sérülésekkel teli,
 • nem megfelelően van eldolgozva.

A szegés megvédi a szőnyeg szélét a további kopástól és sérülésektől, ezáltal meghosszabbítja a szőnyeg élettartamát és esztétikailag is javítja a szőnyeg megjelenését.

Szőnyeg szegési szolgáltatások feltételei

 • Csak tiszta szőnyeg szegése

A szegést csak tiszta szőnyegen végezzük el higiéniai szempontok miatt és hogy a szegő fonal ne tapadjon a szennyeződésekhez.

 • Szőnyegszegés külön kérésre

A szőnyegszegést külön kérésre vállaljuk. Így lehetőség van a szőnyeg méretének és formájának megváltoztatására, vagy a szegély kialakítására.

 • Szőnyeg méretre vágás

A szőnyegszegés előtt a szőnyeget az Ön elképzelései alapján méretre vágjuk.

 • Nem minden típusú szőnyeg szegése

Nem minden típusú szőnyeg szegése lehetséges. A szegéshez megfelelő minőségű szőnyeg kell, amely nem szakad könnyen.

 • Szőnyegszegés csak a szőnyeg teljes oldalhosszában

A szegést csak a szőnyeg teljes oldalhosszában végezzük el. A szegély elhelyezkedése az Ön igényeitől függ.

A gépi szőnyegek szegése egy fontos folyamat, amely megvédi a szőnyeg szélét a kopástól, a szakadástól és a sérülésektől. A szegés meghosszabbítja a szőnyeg élettartamát és esztétikailag is javítja a megjelenését. A szegő fonal kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szőnyeg anyagát, színét és textúráját. A szegést érdemes szakemberre bízni.

SZŐNYGTISZTÍTÁS MEGRENDELÉSE EGYSZERŰEN

SZŐNYEGTISZTÍTÁST CSAK HÁZTÓL-HÁZIG SZÁLLÍTÁSSAL VÁLLALJUK!

Facebookon

Nyitvatartás

H-P: 8-17, Szo: 8-15, V: Zárva

Törzsvásárlói programunk tagjaként rendszeres kedvezményekben részesülhet, például 5% kedvezményt kap a szolgáltatások árából. Ha még nem rendelkezik törzsvásárlói kártyával, kérje kollégánktól, így a következő megrendelésénél már élvezheti a visszatérő ügyfeleink számára biztosított kedvezményeket.